Kiss Dorka

Mindig Úton!

5+1 tipp, hogy túléld a kánikulát!

2017. augusztus 03. 14:37 - Baranyi Dorina

 

Országszerte másod- és harmadfokú figyelmeztetések vannak, hisz az időjárás meghaladja a 29 Celsius fokot! Hasít a nyár, a fülledt meleg levegő sokkal ingerültebbé, feszültebbé és fáradtabbá teszi az embert! Ebben a cikkben olyan tippeket osztok meg veletek, amelyek segíthetnek, hogy hogyan veszélyétek túl ezt a hőséget!

nyar_havasi_dorka_blog.jpg

1. Maradj hidratált!

Nagyon sokszor lerágott csont, de talán a legfontosabb teendő ilyenkor az az, hogy figyelünk a vízmennyiségre! Ebben a hőségben rengeteg vizet vesztünk, sokat izzadunk, így ezt nagyon fontos pótolni! A legoptimálisabb az lenne, ha 2-3 litert innánk meg naponta. Nem szabad megvárni amíg szomjasak leszünk! Ha ez a mennyiség elsőre sok lenne, vagy úgy gondolod nem tudsz meginni ennyit, kis üvegcsékből fogyassz, úgy könnyebben itatja magát a folyadék. De egy frissítő, gyümölcsös limonádénak senki sem tud ellenállni!

limonade_havasi_dorka_blog.jpg

2. Ügyelj az étkezésre!

Kinek lenne kedve ebben a kánikulában combos, zsíros fogásokat elfogyasztani? Testünk mindig megérzi, hogy mire van szükségünk, nem véletlen az, hogy leginkább a könnyedebb ételeket részesítsük ilyenkor előnybe! Megérkezett a dinnye és a barack szezon is, amiket ha jól behűtünk, életmentőek tudnak lenni! Ezek mellett ha nassolni vágyunk ott a fagyi és a jégrém, vagy a shake és a jégkása is. Ebédre pedig kitűnő ötlet a lehűtött gyümölcsleves!

gyumolcs_havasi_dorka_blog.jpg

 

3. Figyelj a bőrödre!

Nagyon fontos kiemelni, hogy ilyenkor nyáron ebben a melegben az UV sugárzás is igen jelentős! Óvatosan a napozással! A legmelegebb órákban (12-16 óráig kb) lehetőleg kerüld a napfényt, válassz árnyékos helyeket! Javaslom még az UV-s napszemüvegeket is, hiszen szemünket is megviseli ez az időszak! Ha mégis úgy döntünk, hogy kimozdulunk vagy épp nyaralunk válasszunk megfelelő naptejet, minimum SPF 15- ös jelzéssel ellátottat.

naptej_havasi_dorka_blog.jpg

 

4. Öltözködj szellősen!

Elő a világos, laza esésű darabokkal, strandpapuccsal és a szalmakalappal, sapkával. Ha van rá mód olyan ruhaneműket viseljünk, amelyek pamutból, esetleg vászonból készültek, hiszen azok jobban felszívják a nedvességet, mint szintetikus társaik! Mindenképp védjük a fejünket, arcunkat!

nyari_ruha_havasi_dorka_blog.jpg

 

5. Tartsd hűvösen az otthonodat!

A nap legkritikusabb óráiban nyugodtan lelehet húzni a redőnyöket, elhúzni a függönyöket, bezárni az ajtókat, ablakokat! Ha rendelkezünk klímával, akkor üzemeljük be, bár erre is fontos odafigyelni, hiszen meg is lehet tőle betegedni, sokan érzékenyek vagyunk erre a berendezésre. A ventilátor is egy kitűnő ötlet, bátran alkalmazzuk! A kinti és a benti hőmérsékletet hangoljuk össze, ne legyen a kettő között 6-8 fokos eltérésnél nagyobb!

ventilator_havasi_dorka_blog.jpg

 

+1 "Vizezd magad"!

Egy nagyon hasznos praktika! Pofon egyszerű mégis nagyon kellemes! Ha még komfortosabban szeretnéd magad érezni, márts bele a törülközőt vagy bármely más anyagot a hideg vízbe és tedd rá a tarkódra, homlokodra, karodra, lábadra, ahová jól esik! Ez sokat segít! Vagy egyszerűen csak öntsétek le magatokat :)

vizezd_magad_havasi_dorka_blog.jpg

 

Ha tetszett ez a cikk, csatlakozz a Havasi Dorka Facebook oldalamhoz és oszd meg a tartalmat,hogy más is gyönyörködhessen a képekben :) 

A Blogon érdekesebbnél-érdekesebb utazó tippek, jó tanácsok, úti célok, olcsó repjegy és szállás ajánlatok és lélegzetelállító fotók,tartalmak várnak Rád,  hogy te is sok és csodás élménnyel gazdagodj.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://havasidorka.blog.hu/api/trackback/id/tr1312716936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.08.04. 16:19:31

azt Orbán utasítására csinálják, hogy direkt nem járatják vagy csak alig járatják a milliárdos projektből épített "szökőkutakat" a önkormányzatok...KÁNIKULÁBAN... ?????????????????????????????

klenium 2017.08.04. 16:28:00

Feltaláltátok a spanyolviaszt? Gratulálok!

Lacusch69(Sch.Lacika) 2017.08.04. 16:39:02

+1: gyere hegeszteni és köszörülni 40fokban. Néhány óra után visszakívánod a kinti hőmérsékletet...

efi 2017.08.04. 17:00:21

"az időjárás meghaladja a 29 Celsius fokot".
Istenem...

"A kinti és a benti hőmérsékletet hangoljuk össze, ne legyen a kettő között 6-8 fokos eltérésnél nagyobb!"
Ezt a népszerű hülyeséget meg hagyjuk. Senki nem akar 32 fokos lakásban lenni, aludni. Meg azért aszalódjon pl irodákban 200 ember, mert egyszer be kellett jönniük az utcáról, egyszer meg hazamennek? 24 fok kell, akármi is van kint. Ki fogjuk bírni a nagyobb hőkülönbséget, ahogy azt is kibírjuk, ahogy belemászunk a 25 fokos medencébe, aztán meg ki.

efi 2017.08.04. 17:01:54

@kvadrillio:
Be kell érned azzal, hogy a 140 km2 új térköves burkolat viszont ingyen adja neked a meleget.

Fodor Balázs 2017.08.04. 23:19:52

"Tartsd hűvösen az otthonodat!"

Ez igen! Esetleg nem szeretnél erre egy egész tanszéket alapítani valami egyetemen?

2017.08.05. 02:44:52

Hiánypótló információk, hogy is élhettünk eddig ezek nélkül! Köszönjük Emese!

Irbisz 2017.08.05. 10:20:09

"Ezek mellett ha nassolni vágyunk ott a fagyi és a jégrém, vagy a shake és a jégkása is."
A fagyi meg a jegkrem kifejezetten ellenjavallt, annyi kaloria van bennük, hogy aki megeszi ezeket es elkezdni emeszteni ezeket, utana elkezd belülröl hevülni, le is izzad mint egy diszno :). Ha azsiros nehez eteleket tiltod, helyesen, ezeket is tiltani kellene- akar kivanod, akar nem.

A szaunazas merülőmedencevel kivalo a höseg ellen, utana sokkal jobban birod a höseget.

2017.08.05. 12:47:55

Legoptimálisab????!!!!

efi 2017.08.05. 13:54:36

@pityókabor sommelier:
Helyesen: legeslegoptimálisabb :)
süti beállítások módosítása