Kiss Dorka

Mindig Úton!

A világ legveszedelmesebb tűzhányói

2017. augusztus 02. 16:09 - Baranyi Dorina

 

A természetnél aligha találunk izgalmasabb jelenséget. Így van ez a tűzhányókkal is, amelyek évszázadok, ezredek óta stabilan terülnek el. Amilyen látványosak, olyan kegyetlenek is, hiszen a forró láva nem ismer akadályokat.  

vulkan.jpg 

10. Santa Maria, Guatemala

 A közép-Amerikában található 3772 méteres rétegvulkán mintegy 500 évnyi csendes hallgatás után óriás pusztítást végzett 1902-ben. A katasztrófa olyan komoly volt, hogy hangját még Costa Ricában is lehetett hallani, a robbanáskor következett füstoszlop pedig 27-29 km magasságig szállt fel. 1922-től folyamatosan aktív, az utolsó kitörés egyébkén 2013-ban történt.

santa_maria_guatemala_vulkan_havasi_dorka_blog_1.jpg

 

9. Galeras, Kolumbia

 A Galeras csúcsa alapvetően nem olyan magas, hisz 2676 m, de komoly fenyegetést okoz a helyieknek. Érdekesség, hogy az első kitörését 1580-ban rögzítették, a spanyol hódítások ideje alatt. Kolumbia legaktívabb vulkánjáról van szó, az utolsó kitörés pedig 2010-ben történt meg. 

 galeras_kolumbia_vulkan_havasi_dorka_blog.jpg

 

8. Mauna Loa, Hawaii 

 Az egyik legnagyobb terjedelmű vulkán amely megtalálható a Földön. A név beszédes, a Mauna Loa azt jelenti Hawaii nyelven, hogy Hosszú hegy! Gyönyörű helyen helyezkedik el ez a tűzhányó hiszen része a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkjának! Szerencsére kitörése nem robbanásveszélyes, de azért megnehezíti a Hawaii emberek életét. Az utolsó kitörése 1984-ben volt. 

mauna_loa_hawaii_vulkan_havasi_dorka_blog.jpg

7. Taal Volcano, Fülöp-szigetek

 A Fülöp-szigetek második legaktívabb vulkánjáról van szó, összesen eddig 33 kitöréssel büszkélkedik. Szerencsére ez nem veszélyezteti közvetlenül a helyieket, hisz a robbanás a vulkán-szigetre koncentrálódik.  De meg kell jegyeznem, hogy a Taal-tó és vulkánja a hely egyik leggyönyörűbb nevezetessége. Utolsó kitörése 1977-ben volt.

taal_volcano_vulkan_havasi_dorka_blog.jpg

 

6. Ulawun, Pápua Új-Guiena

 A vulkán Új-Anglia szigetén helyezkedik el és a Bismarck-szigetcsoport oszlopos tagja a maga 2334 méterével. Az ország legaktívabb tűzhányójának közelében több ezer helyi él. A 18. század óta 22 feljegyzett kitörés történt, az utolsó robbanás 2013-ban volt. 

ulawun_vulkan_havasi_dorka_blog.jpg

 

5. Mount Nyiragongo, Kongói Demokratikus Köztársaság

 A Virunga Nemzeti Park egyik fő nevezetessége, amely aktív a mai napig! 3370 m magas, a listában felsoroltak közül az egyik legnagyobb! Komoly problémát okoznak kitörései, hiszen a közeli nagyvárost, Gomát közel 1 millióan lakják, így ha baj adódik, sokan kényszerülnek elmenekülni otthonukból. 2016-ban, a tavalyi évben volt a legfrissebb kitörése!

nyiragongo_vulkan_havasi_dorka_blog.jpg

 

4. Mount Merapi, Indonézia

 Érdekesség, hogy Indonéziában 129 aktív vulkán található, de ezek közül ez az egyik legjelentősebb! 1548 óta állandó kitörések fenyegetik a vulkán oldalában élő több ezer embert. A Jáva szigeten található tűzhányó legutolsó kitörése 2014-ben volt.

merapi_vulkan_indonezia_havasi_dorka_blog.jpg

 

3. Sakurajima, Japán

 Egy igazán különleges jelenség miatt a szigeten fekvő vulkán és a szomszédos Osumi-félsziget teljesen összeolvadt egy 1914-es robbanás következtében. A vulkán aktivitása igazán veszélyes, utoljára 2016 tavaszán mért csapást Kyushu földjére.

sakurajima_vulkan_japan_havasi_dorka_blog.jpg

 

2. Vezúv, Olaszország

 Európa egyik legveszedelmesebb tűzhányóját bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hiszen ismerjük a rémes történetet Pompeii városáról amit eltemetett a hamu és elnyelt a láva. Azonban azt kevesebben tudják, hogy a vulkántól csupán 9 km-re található Nápoly, ami nagyon veszélyeztetett, hiszen a vulkán közvetlen közelében több mint 3 millió ember él! Szerencsére az utolsó kitörés már régen volt, 1944-ben. 

vezuv_olaszorszag_vulkan_havasi_dorka_blog_1.jpg

 

1. Eyjafjallajökull, Izland

 A lista legérdekesebb vulkánjáról van szó! Szabad szemmel csak egy 1600 m magas jégtakaróval befedett hegyet látunk. De a jég alatt egy aktív vulkán működik! 2010-ben való kitörése hosszú napokig bénította meg a a légi közlekedést Európa és az Atlanti-óceán északi része fölött. Egyébként a helyzetet bonyolította, hogy a 2010-es évben kétszer is lesújtott. 

eja_vulkan_izland_havasi_dorka_blog.jpg

 

Ha tetszett ez a cikk, csatlakozz a Havasi Dorka Facebook oldalamhoz és oszd meg a tartalmat,hogy más is gyönyörködhessen a képekben :) 

A Blogon érdekesebbnél-érdekesebb utazó tippek, jó tanácsok, úti célok, olcsó repjegy és szállás ajánlatok és lélegzetelállító fotók,tartalmak várnak Rád,  hogy te is sok és csodás élménnyel gazdagodj.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://havasidorka.blog.hu/api/trackback/id/tr3612696923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása