Kiss Dorka

Mindig Úton!

A Világ 10 legbizarrabb fesztiválja

2017. június 08. 20:08 - Baranyi Dorina

Hihetetlen képekkel

 

Ha nyár, akkor fesztivál szezon! De gondoltad volna, hogy a világ másik felén egészen mást jelent a fesztiválozás fogalma? Van ahol szent ünnepnapot, van ahol a fanatizmus kiélését és van, ahol kulturális hagyományt jelent! Az biztos, hogy a mai top 10-es listában meghökkentő képekkel fogtok találkozni! Tartsatok velem!

fura_fesztival_havasi_dorka_blog.jpg

10. La Tomatina Festival, Spanyolország

Ezt a roppantmód fura, de mégis szórakoztató fesztivált augusztus utolsó szerdáján, Bunolban szokták megrendezni! Óriási őrület övezi ezt az „ünnepet”, hisz a lelkes résztvevők már reggel 7-kor paradicsom dobálásra készen állnak és kántálják a : Tomate, Tomate queremos Tomate  kifejezést ami annyit jelent, hogy Paradicsomot, paradicsomot, paradicsomot akarunk! Felvetődik a kérdés, hogy mégis mennyi paradicsomot használnak fel erre az alkalomra. Nos, mintegy 140.000 kg-ot!

la_tomate_fesztival_havasi_dorka_blog.jpg

 

9. Elefánt fesztivál, India

Az indiai fesztivált Jaipur városában rendezik meg és érdekessége, hogy egy időbe esik a szent Holi fesztivállal amelyet egy tavaszi, színekben pompázó, kacagó emberekkel teli eseménynek képzelj el. E jeles alkalmon az elefántokon van a hangsúly, felöltöztetik őket gyönyörű, arany színű szövetekkel, hímzett bársony anyagokkal, mindenféle népi ruházattal és a merészebbek még a testfestést sem vetik meg kedvencük bőrén. Az elefántok ilyenkor kecsesen, egyesével mintha csak a kifutón mennének úgy lépkednek előre.

unique-festivals-around-the-world-jaipur-elephant-festival-2.jpg

 

8. Shibazakura fesztivál, Japán

Ezen az eseményen a Fuji hegy lába előtt elterülő virágos rét kapja a főszerepet. Fontos megjegyezni, hogy csak egyetlen virágtípussal, az árlvelű lángvirággal dolgoznak az ottani kertészek, így mintegy 800 000 lángvirág borítja be tájat gyönyörű, rózsaszín pompájukkal. Ha pedig még ez sem lenne elég, a helyi wellness komplexumban kipihenhetjük fáradalmainkat. A fesztivál időtartama hosszú: április közepétől június elejéig tart.

fesztival_japan_havasi_dorka.jpg

 

7. Szapporói hófesztivál, Japán

Ismét egy Japán fesztivál! Nem véletlen, hiszen a Japánok nagyon kreatívak, így számos érdekes szokásuk, ünnepük van. Ilyen a Szapporói hófesztivál is, amely a lista egyetlen téli fesztiválja.  A rendezvényt minden év februárjában tartják meg és 7 napig tart. Több mint 2 millió kíváncsi turistát vonzanak be a fesztiválon bemutatott hó- és jégszobrok. Érdekesség, hogy 1974 óta hószobrász versenyeket is tartanak! Az alkotások témái egyediek, általában fontos eseményeket, hírességeket vagy ismert épületeket örökítenek meg.

sapporo_fesztival_havasi_dorka_blog.jpg

 

6. Holi Color fesztivál, India

A 9. helyezett kapcsán már utaltam erre, az Indiában óriási népszerűségnek örvendező eseményről. A szeretet, a színek, a tavasz és a jó győzedelmeskedésének ünnepe ez. Ahol úgy mulatnak az emberek, hogy rengeteget nevetnek, játszanak, megbocsájtanak és elengedik bánatukat. Egy ősi Hindu ünnepről van szó, így az eseménynek nagyon fontos helye van India életében. Másrészt pedig egy örömteli és izgalmas rendezvény hisz az emberek színes, por állagú „bombákkal” dobják meg egymást, mindezt egy óriási utcai bál keretei között ahol iszonyú hangosan szól a zene.

fesztival_havasi_dorka_blog_india.jpg

 

5. Albuquerque International Balloon Fiesta, USA

Új Mexikó államban rendezik meg a világ legnagyobb léggömb fesztiválját, ami kilenc napig tart és több mint 500 léggömb száll fel. A világ minden pontjáról ellátogatnak mind a turisták, mind pedig a versenyzők. A fesztiválnak rengeteg kategóriája, programja van, díjazzák a legegyedibb léggömböket is, de a gyorsaság és a pontosság is számít, hiszen ez mégis csak egy verseny!

havasi_dorka_blog_fesztival_legballon.jpg

 

4. Mohácsi Busójárás, Magyarország

Igen, egy kis hazai is megtalálható ebben a nagy nemzetközi felsorolásban! Mi már lehet, hogy hozzászoktunk a bizarr jelmezekbe bújt busókhoz, de szerte a világon ez tényleg különlegességnek számít! Olyannyira, hogy már hungarikummá avatták és az UNESCO 2009-ben szellemi örökségnek nyilvánította! A történet ismerős lehet, miszerint ezek a jelmezesek szó szerint megijesztik és elűzik a telet és a rossz szellemeket, hogy termékeny és fényes tavaszuk lehessen.

busojaras_havasi_dorka_blog.jpg

 

3. Dia De Los Muertos fesztivál, Mexikó

Magyarra lefordítva: Halottak napja. Természetes ebben még nincsen semmi meghökkentő, hiszen Európában is megtartják ezt az ünnepet. A legnagyobb különbség, hogy ott teljesen más a halállal való viszonya az embereknek. Egy természetes velejáróként tekintenek rá, és a szomorkodás helyett vidáman, halottaknak beöltözve, színes, virágos anyagokba betekerve, cukorkákat dobálgatva ünneplik elhunyt szeretteiket. Fő céljuk: Hogy azon az egy éjszakán mikor visszatérnek a halottak, otthonosabbá tegyék az elhunytak kegyhelyét.

dia_de_los_muerdos_havasi_dorka_blog.jpg

 

2. International Highline Meeting fesztivál, Olaszország

Talán a legnyugisabb fesztivál, amiről valaha is halhattunk, persze mindaddig, míg az ember maga alá nem néz. A mélységben Monte Piana, az olasz Alpok sziklái tekintenek vissza ránk. A résztvevők magukat lógóknak nevezik, hiszen egy kifeszített indán egyensúlyoznak. Aki pedig kevésbé fanatikus, jóga és pilates órán illetve tandemugráson is részt vehet.

highline_meeting_fesztival_havasi_dorka_blog.jpg

 

1. Burning Man fesztivál, USA

A helyszín: egy nevadai sivatag kellős közepe. Furcsa dolgok folynak ott. Lényegében a radikális önkifejezésről szól ez a rendezvény. De nem csak ez az egyetlen különbség, hisz ezen a fesztiválon a pénz, mint olyan tiltott, hiszen ez a fesztivál a  fogyasztó társadalom ellenpólusa, és csak cserekereskedelemmel hajlandóak üzletelni. A fesztivál fő attrakcióján kívül, (ami legutóbb egy 32 méter magas figura rituális elégetése volt, 68.000 résztvevővel karöltve) találkozhatunk apokaliptikus járművekkel, bizarr kiállításokkal is. Ha ez még mindig nem volna elég és további kihívásra vágynánk, ott van az óriási napi hő ingás, hisz napközben 40 fok körül van, este pedig alig éri el a 10 fokot.

havasi_dorka_fesztival_burning_man.jpg

 

Ha tetszett ez a cikk, csatlakozz a Havasi Dorka Facebook oldalamhoz és oszd meg a tartalmat,hogy más is gyönyörködhessen a képekben :) A Blogon érdekesebbnél-érdekesebb utazó tippek, jó tanácsok, úti célok, olcsó repjegy és szállás ajánlatok és lélegzetelállító fotók,tartalmak várnak Rád,  hogy te is sok és csodás élménnyel gazdagodj.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://havasidorka.blog.hu/api/trackback/id/tr7412579869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2017.06.09. 11:47:40

Van még egy érdekes fesztivál japppánban, a pöcsfesztivál!

Az "acélfallosz"!

cink.hu/oriasi-buli-a-japan-peniszfesztival-1560720643

:-D

Baranyi Dorina · http://havasidorka.blog.hu 2017.06.09. 16:47:41

@Tehetséges ugandai buzi: Igen, hallottam róla de a jó ízlés határain belül szerettem volna maradni :D
süti beállítások módosítása